dijous, 14 d’abril de 2016

VídeoMAT 2016

https://www.youtube.com/watch?v=3XDt8RPgsWQ

      Avui us presentem una feinada que hem fet amb els nens de tercer, que hem resumit (molt!) en tres minuts de vídeo i que hem presentat a la tercera convocatòria del VídeoMAT en el que es presenten experiències a l'aula sobre l'aprenentatge de les matemàtiques i la seva presència a la vida dels nens. Nosaltres, des de 3r, vam plantejar una pregunta la resposta de la qual va involucrar les matèries de matemàtiques i plàstica -i també, com veureu, medi natural-. La feina ens va ocupar unes quantes setmanes, vam tocar diferents temes i donada la limitació de temps que ens exigia la participació al VídeoMAT, veureu que hi ha molta informació en poca estona. Sigui com sigui, estem molt contents amb el resultat i esperem que aquest vídeo us agradi tant com a nosaltres.

     Us deixo aquí sota una breu explicació del projecte:


      A partir de la pregunta "hi ha números a la natura?" i del conte d'Emily Gravett, "un problema de conills", vam proposar investigar als alumnes quina relació hi havia entre els nombres que formaven la successió de la reproducció dels conills durant un any. D'aquesta manera vam arribar a la conclusió que la successió tenia una lògica -una relació de sumes molt senzilles- i a partir d'aquí els vam donar les eines perquè veiéssin que aquesta successió, la de Fibonacci, es podia dibuixar. Aquest va ser el punt on vam començar a relacionar aquesta forma amb diverses formes que es donen a la natura. Tota aquesta primera part es va treballar dins de l'assignatura de matemàtiques, relacionant-la també amb medi i parlant-ne també dins del taller de plàstica, ja que tota la segona part es va treballar específicament dins d'aquesta àrea.
En la segona part, hem relacionat la successió de Fibonacci amb l'art, especialment amb el moviment Land Art, ja que ens interessava introduir un moviment de l'art contemporani, la relació de l'art amb la matemàtica i la relació que s'estableix entre aquests conceptes i la natura, donat que estavem durant tot el projecte centrats en aquests tres temes. Natura, matemàtica, art contemporani, modificació a través de la intervenció humana de la natura, amb elements naturals treballant amb una pauta matemàtica.
Tot el treball ens va dur un temps aproximat de dos mesos, en els que els nens van anar aportant idees i propostes tant per treballar el tema com per organitzar el guió i la filmació del vídeo.